Het Franse electropopduo Daft Punk is na 28 jaar uit elkaar. In een acht minuten durende video met de titel Epilogue kondigden de twee vandaag aan ermee te stoppen. ,,1993-2021’’, schreven ze erbij.

In de afscheidsvideo zien we hoe het duo rondloopt in de woestijn. Zoals we van de twee gewend zijn, verbergen ze ook nu hun identiteit achter hun helmen. Plots kijken ze elkaar aan en zien we dat een van de twee een soort apparaat op zijn rug heeft. Wanneer de ander op de knop van het apparaat drukt, begint er een aftelklok. Vervolgens zien we hoe een van de twee leden wegwandelt en explodeert. De scène eindigt met een zonsondergang of -opgang en dan horen we plots Touch, een nummer van Daft Punk, op de achtergrond.

Vrijwel niemand die weet hoe de mannen van Daft Punk er in het dagelijks leven uitzien. En toch is het groot nieuws dat de Franse dj’s/producers Thomas Bangalter (46) en Guy-Manuel de Homem-Christo (47) bekendmaakten dat ze het na 28 jaar voor gezien houden. Want draai Around the worldOne more time of Get lucky (met Pharrell Williams) en iedereen kent het.

Daft Punk heeft het mysterieuze tot grote hoogte gebracht. Verschenen ze in het openbaar in een videoclip of op een podium, dan stonden daar slechts twee robots, hun visuele alterego. Hoewel er van beide muzikanten echte foto’s bestaan, hielden ze het als Daft Punk altijd bij de robotlook die ze eind 1999 introduceerden. Het idee werd geboren in de aanloop naar de promotiecampagne voor hun tweede album Discovery (2001).

Ook het filmpje dat de mannen vandaag online zetten onthult niets anders dan twee robots die zichzelf vernietigen, als symbolisch einde aan hun samenwerking. Hun management heeft het nieuws bevestigd, maar een reden voor het besluit werd niet gegeven.